Mobil Dünyada Güvende Kalabilecek miyiz?

mobil-hayat

 

Birçoğumuzun teknoloji ile buluşması radyolar, televizyonlarla olmuştur diye tahmin ediyorum. Ardından bir çok klavyeli teknolojik ürünler girdi.

Sonra durmak bilmeyen bir teknoloji sağanağına kapıldık. Bilgisayarlar, dizüstü bilgisayarlar, internet, cep telefonları, akıllı telefonlar, tabletler ve şimdi giyilebilir teknolojiler olarak adlandırılan gözlükler ve saatler geldi.

Teknolojiye internetin dahil olmasından sonra bu gelişme gösteren teknolojiler daha hızlı bir ivme kazandı. Biz bu teknolojik serüvenin ucundan yakaladığımız için şanslı bir nesiliz. Yeni nesiller ise teknoloji olmayan bir dünyanın varlığından habersiz bir şekilde büyüyecekler gibi görünüyor. Artık çocuklar doğar doğmaz elektronik ve teknolojik bir ortamda yaşamaya başlıyorlar. 1-2 yaşlarında tabletlerde, akıllı telefonlarda oyunlar oynuyorlar, 4-5 yaşlarına geldiklerinde büyüklerimizin kullanmakta zorluk çektiği tablet cihazları büyük bir profesyonellikle kullanabiliyorlar.

İnternetin kablosuz veya GSM operatörleri sayesinde bağımsızlığa kavuşturulması bir çok dürtümüzü harekete geçirdi. Her yerden iletişim kurmak, paylaşmak, görmek, haberdar olmak istiyoruz. Ülkemizdeki satış rakamları da bu durumu fazlasıyla destekliyor.Hepimiz hareketli olmanın ve iletişimde olmanın tadını çıkarıyoruz. Aynı zamanda iş hayatında ekmeğini yiyoruz.

Maalesef bu büyük pastadan kendine farklı şekillerde pay çıkarmak isteyen senaryonun kötü karakterleri de yok değil. Bluetooth teknolojili ilk cep telefonları çıktığında AVM gibi kalabalık bir ortamdayken bluetooth özelliğiniz açık ise başka mobil cihazlardan dosya paylaşım talepleri gelirdi. Bir dönem bu tür zararlı yazılım çoğalma girişimlerine maruz kalmıştık. Eğer dosyayı kabul ederseniz paylaşılan zararlı yazılım sizin sisteminizi de ele geçirip sizden de başka mobil cihazlara aynı zararlı dosyayı göndermeye başlardı. O dönem yaygın olan bu mobil cihaz zararlıları sisteminizden sizin haberiniz olmadan paralı hizmetlere mesaj atar veya arama yapardı. Tabii o dönemden bu döneme teknoloji gelişti ve zararlı yazılımlarda aynı paralelde daha karmaşık hal aldığını gördük.

 

mobilsecurity

 

Peki, bu kadar zararlı yazılım ne şekilde akıllı telefon ve tablet kullanıcılarına zarar veriyor?

  • En çok karşılaşılan yöntemlerden birisi abonelerin dikkatsizliklerinden yararlanarak SMS yöntemi ile gelir sağlamak.
  • Veya kişisel bilgilerinizi (telefon rehberi, fotoğraf vs. gibi) ele geçirip 3. firmalara satabiliyorlar.
  • Sosyal medya hesaplarınızı ele geçirip farklı dolandırıcılık yöntemleri için sosyal medya hesaplarınızı kullanabiliyorlar.
  • Sizin akıllı telefon veya tabletiniz aracılığıyla şirket verilerini ele geçirebiliyorlar.

 

Peki, akıllı telefon ve tabletleri hayatımıza bu kadar entegre ettik artık onlarsız yaşamıyoruz, onlarla yaşayarak nasıl güvende kalacağız?

  • Öncelikle akıllı telefon veya tabletinizin işletim sistemini güncel tutun.
  • Telefonunuzun veya işletim sisteminizin uygulama mağazaları dışındaki mağazalardan uygulama indirmemeye özen gösterin.
  • Bir uygulama indirmeden önce uygulamanın kaç kişi tarafından kullanıldığını ve yorumlarını kontrol edin. Yüksek sayıda kullanıcı ve iyi yorumlar var ise bir nebze daha içiniz rahat olabilir.
  • Telefonunuza tanımadığınız veya şüphelendiğiniz kişilerden SMS veya anlık mesajlaşma üzerinden gelen link ve dosyaları tıklamayın veya kabul etmeyin.
  • İndirdiğiniz uygulamalar ve yüklediğiniz programların akıllı telefon ve tabletinizde hangi izin ve yetkileri talep ettiğine dikkat edin. Şüpheli bir yetki talebi var ise kabul etmemeyi tercih edin.
  • Akıllı telefon ve tabletiniz için kesinlikle bir mobil güvenlik yazılımı edinin.

 

“Umarım bu paylaşım biraz daha temkinli ve bilinçli yaklaşmanızı sağlar.”

 

 

Kaynak

,

2 Responses to Mobil Dünyada Güvende Kalabilecek miyiz?

  1. hülya 08/07/2015 at 17:37 #

    Ferdi bey, mobil dünya geldi, faydaları ile beraber yaşantımıza değişik zorluklar getirdi. Mesela her an ulaşılabilme zorunluluğu ( eğer ulaşılamaz iseniz ne oldu acaba paniği, boşuna mı cep telefonu aldın neden her an yanında olmuyor sorgusu ) , çeşitli şifreleri aklında tutma ve belli sürelerde değiştirme, kolay hatırlanacak yeni şifre bulma becerisi, sizin de belirtttiğiniz gibi dolandırıcılara, hackerlara karşı güvenlik önlemleri almak, kullandığınız telefonun özelliklerini öğrendim derken yeni telefon alarak yeniden başa dönmek… v.s Mobil dünya da işimiz zor. Meslek olarak size özeniyorum. Bu dünyada daha kolay yaşıyorsunuz. Bizler de sorunlarımızı sizlerle hallediyoruz. Uyarılarınız için teşekkürler.

  2. ferditiyek 09/07/2015 at 11:41 #

    Rica ederim Hülya Hanım teknoloji ile ilgili bu dönem kullanıcılar için paylaşımlara devam edeceğim :)

Bir YorumYazın