CRM

crm

Müşteri İlişkileri Projesi bir proje sorumlusunun desteği ile tamamlanacak bir iş değildir

Müşteri İlişkileri son yıllarda en çok duyulan kavramlardan bir tanesi.. CRM, “Customer Relationship Management” yani “Müşteri İlişkileri Yönetimi”nin kısaltması olarak kullanıllan bu kavram bir şirket felsefesi olarak düşünülmelidir.

İçinde birçok kavramı barındıyor ..CRM

Pazar dinamiklerini kavramak, Müşterileri dinlemek – anlamak, potansiyel işlerin farkına varmak , rekabet koşullarını müşteri üzerinden sürekli okumak , neden-sonuç ilişkileri ile fırsatları analiz etmek…

Tıpkı diğer sektörlerde olduğu gibi inşaat sektöründe de iş geliştirme ve fırsatların yönetimi çok önemli bir konudur. Çeşitli CRM programları birçok pazarlama şirketlerinde kullanılmakla birlikte, İnşaat sektöründe bu şekilde bir CRM Türkiye’de ilk defa STFA tarafından hayata geçirmiş olmanın mutluluğunu beraberce yaşıyoruz.

 

Neden CRM projesi ?

  • Hedeflerin izlenebilmesi, raporlanması ve de çok noktada yürütülen aktivitelerde koordinasyon, bilgili ve bir bütün halinde hareket eden STFA’lıları yaratmak için bu işe girdik
  • İş Geliştirme İhale çalışmalarına kadar uzanan bilginin depolanması ve günümüz teknolojilerini kullanarak bu bilgilere hızlı ve kolay erişimin sağlanması,
  • Amacımız kurumsal bir hafıza oluşturmaktı

 

Peki CRM ne değildir ?

  • CRM tek başına bir yazılım değildir. CRM’i sadece yazılım olarak düşünmek, onu sadece veri depolamak için kullanmak olacaktır ki bu ancak veri kirliliği yaratır.
  • İç kullanımda bir ihtiyaç duyulmadıkça ve şirketin üst düzey yönetimi bu felsefeye inanmadıkça başarılı olabilecek bir uygulama değildir.
  • CRM, kurulumu yapıldıktan sonra bir daha açılmayarak kendi kendine veri girişi yapabilen, müşteri kayıtlarını tutabilen bir uygulama değildir. CRM’e doğru verinin, doğru şekilde girişi yapılmadıkça verim alınması bir hayal olacaktır.
  • Bir şirkette birkaç kişinin kullanacağı, telefon rehberi görevi görecek olan bir uygulama değildir. CRM, bir şirkette tüm çalışanların kullanması gereken bir uygulamadır ve bir şirketin bel kemiği olması gerekmektedir.
  • Bir CRM projesi, uygulamasına başlanan, arada durdurulan, sonra kaldığı yerden devam ettirilen bir proje değildir. Bir CRM projesi başlamalı, en kısa şekilde ve bütün şirketin katılımıyla bitirilmelidir.
  • Bir CRM projesi, sadece bir proje sorumlusunun desteği ile tamamlanacak bir iş değildir. Şirket personelinin bu teknolojiye direnç göstermesi büyük bir problemdir ve bunu engellemek için herkesin bir şekilde bu kurguya dâhil olması, yazılımı kullanmakta zorluk yaşayanların da eğitilmesi gerekir.

 

Müşterisine odaklanılan ve rekabetin en yüksek olduğu günümüz koşullarında bu şekilde bir takip gerekliliği er ya da geç tüm firmaların kaçınılmaz bir ihtiyacı olacaktır

 

Tolga MUT

No comments yet.

Bir YorumYazın