Tarihi Bir Binanın Restorasyonu

 

125 yıllık tarihi bir taş yapı, çıkan bir yangın sonucu içi ve çatısı tamamen yanmış, sadece tüm kagir dış duvarları ve taş temeli kalmış… Geçmişe duyulan saygı ile dış siluetini bozmadan yeniden inşası isteniyor. Gelecekteki ihtiyaçları karşılamak için de yapıya bodrum kat ilavesi gerekiyor. Yani yapılması istenen, yangından arda kalan dış duvarları yıkmamak ve aynı zamanda da binanın altına bodrum kat inşa etmek.

İnşa yöntemi nasıl olur dersiniz?

2010 yılında Amerika’nın Utah eyaletinde, Eski Provo Şehir Merkezi Tapınağında çıkan yangın söndürüldüğünde tapınağın sadece dış duvarları kalmıştı. Tarihi binanın restorasyonu söz konusu olduğunda yapım aşamaları şu şekilde düşünüldü. Önce yangından geriye kalan dış taş duvarların iç kısmı, betonarme duvar oluşturmak için donatı konup püskürtme beton ile kaplandı. Bittiğinde iki kat toprak üstünde, iki katta toprak altında olmak üzere dört katlı olacak binanın, bodrum katlarının inşası için düşünülen yöntem ise ilginçti. Bina dış duvarları, altlarına yerleştirilen çelik kirişlerle, zemine çakılan kazıklar üzerine otutulacak, sonrasında alttaki toprak kazılarak bina tümüyle havada asılı iken bodrum katların yapımı tamamlanacaktı.

Bunun için binanın dış çevre duvarları 146 adet 9 inç çapında kazıklar üzerine oturtulmuş, alttaki toprak kademe kademe kazılarak, gerekli çapraz bağlantılar, gergiler konmuş, yeraltı suyu kontrol altına alınarak, yaklaşık 3200 ton ağırlığındaki bina havada 40 metre yükseklikte çelik kazıklar üzerinde durur hale getirilmiştir. Bu aşamadan sonra betonarme temeller ve duvarlar, kazıklar arasında inşa edilecek, bodrum duvarlarının yapımından sonra kazıklar kaldırılacaktır. Tapınağın iç ve çatı sistemleri kompozit döşeme, çelik kolon ve kirişler şeklinde olacaktır. Binanın yapımı 2015 yılında tamamlanacaktır.

13264 5

2 Responses to Tarihi Bir Binanın Restorasyonu

  1. emrah 28/10/2014 at 16:22 #

    Güzel bir bilgi.Eşine az rastlanan hatta rastlanmayan bir olay tşk ederiz

  2. Hulya Ozveren 30/10/2014 at 10:24 #

    İlginizi çekmiş olmasına memnun oldum.

Bir YorumYazın