İspanyol sürrealist ressam Salvador Dalí,1904 yılında İspanya’nın Figueres şehrinde doğmuştur. İlk sergisini 15 yaşında açan Dali, gerçeküstücülük akımının en ünlü ressamı olmuş ve1989 yılında da İspanya’da ölmüştür.Dali, yaşamı boyunca sanatıyla olduğu kadar eksantrik giyimi, davranışları ve sözleriyle de dikkat çekmiştir.
Geçen sene katıldığım Cote d’Azur-Barselona turunda, Salvador Dali Müzesini görmek için Figueres Kasabası’na da uğradık. Figueres sakin bir kasaba. Müze dışında ilginç bir şey yok.
’“ Hiçbir şey göründüğü gibi değildir ” felsefesiyle gerçeküstü eserler yaratan Dali’nin Figueres deki müzesine gittiğinizde ilk şaşkınlığınızı dev yumurtalar ile süslü çatısını ve çevredeki heykelleri gördüğünüzde yaşıyorsunuz. İşte sıradışı bir müze ile karşı karşıyasınız. Dali, müzedeki her detayı kendi tasarlayıp, düzenlemiş. Siz de müzede her objeye dakikalarca bakıp anlamını çözmeye çalışıyorsunuz.
Bina girişindeki avluda , Cadillac’ın üzerine yerleştirilmiş bir bereket tanrıçası sembolü ve hemen üstünde de eşi Gala’ya ait teknenin oturtulduğu “ Karnaval” ı ifade eden bir tasarım bulunuyor. Şöyle ki, Car=Araba, Naval=Tekne.
Büyük hole geçtiğinizde karşınıza şaşırtmacalı bir resim çıkıyor. İlk bakışta gördüğünüz sanatçının eşinin arkadan nü bir resmi iken, dikkatlice baktığınızda gördüğünüz ise Abraham Lincoln’ün bir portresi oluyor . Daha da ilginci ise fotoğraf makinesinin objektifinden baktığınızda resim Abraham Lincoln, çıplak gözle baktığınızda ise Gala. Başka bir bölüme geçiyorsunuz, kocaman bir odanın içinde dudak şeklinde bir kanape, arkasında şömine bulunuyor. Odanın bir ucundaki platforma çıkıp bir camın arkasından baktığınızda ise bir insan yüzü görüyorsunuz.
Başka neler mi var müzede? Değişik boyutlarda tablolar, tavanlara, duvarlara yapılmış resimler, akla gelmeyecek her tür malzeme kullanılarak yapılan çeşitli kompozisyonda çalışmalar, Dali’nin yılan figürü ile süslenmiş yatağı, v.s… Sanatçının mezarı da sonsuza kadar kalmak istediği müzede bulunuyor.
Hulya hanim tesekkurler gezgin tadında bilgiler için
Teşekkür ederim Hakkı Bey, yorumunuz için.
Bu yazı da çok hoş ve faydalı… Hülyacığım ilginç bilgiler yer alıyor Dali Müzesi hakkında, keyifle okudum. Çok gez, çok yaz arkadaşım… Gitmiş kadar oldum… Kalemine ve yüreğine sağlık ….
Teşekkürler Ümit’cim.
Hülya Hanım Resimler çok güzel paylaşım için teşekkürler..