Lloyd, Lloyd…Nedir bu Lloyd?

Deniz ekipmanlarımızla ilgili olan her departman bu terimleri kesin duymuştur. Class kuruluşu, Türk Loydu, Alman Loydu vb.. Peki nedir bu Loyd? Yani İngilizce yazımıyla Lloyd.

17. yy’ın sonlarına doğru, Londra’nın dünya ticaretindeki artan önemi nedeniyle, bu şehirde nakliyat ve nakliyat sigortacılığı konusunda da önemli bir talep doğmaya başladı. Liman çevresindeki kahvehaneler gemi ve yük sahiplerini bir araya getiriyordu. Herkes bu kahvehanelerin panolarına taşıyacağı yüke ait detayları bir not şeklinde asıyordu. Gemi sahipleri de ayı panolara ne tip gemileri olduğunu, ne tip yük taşıyacağını ve gideceği limana ait bilgileri asıyordu. Bu kahvehanelerde insanlar içkilerini içiyor, pazarlıklar ediyor ve ticaretlerini yürütüyordu. Edward Lloyd, bu düzeni daha sistemli bir hale getirmiş, kahvehanesinde içkiyi yasaklamış ve insanların daha ciddi şekilde tartışıp anlaşmalarına yol açacak bir ortam yaratmıştı. Kırmızı ceketli garsonlar müşterilerine kahve ikramı yaparken, müşteriler de panolarda ihtiyaçlarına karşılık gelecek bilgileri buluyor ve pazarlıklarını yapıyormuş. Hatta modern sigortacılığın temeli ilk bu kahvehanede atılmıştır. Burada sefere çıkan bir gemi veya geminin yükü üzerine teminat veren kişiler, “Underwriter” sıfatıyla belgeler düzenleyerek faaliyette bulunmaya başlamışlardır. Lloyd’s, zamanla kahvehaneden nakliyat ve özel riskler konusunda uzmanlaşmış dünya çapında bir sigorta borsası haline dönüştü.

1980’lerin sonu ile 1990’ların başında Lloyd’s büyük bir buhranla karşılaştı. 70’li yıllardan kalan sorumluluk sigortaları kaynaklı asbest hasarlarının mahkemeler sonuçlandıkça büyüyen etkisi ve tecrübesiz üyelerin bilinçsiz yatırımları nedeniyle kurum kapanma tehlikesi yaşadı. Bunun sonucunda Lloyd’s bir dönüşüm geçirdi ve bireysel yatırımcılardan kurumsal yatırımcıların (şirketlerin) risk aldığı bir pazar haline geldi.

Lloyd’s 3. Şahıs olarak güvenilirliğe ve çözüm ortaklığına imza atan bir anlayışla bugün daima söz ettiğimiz class kuruluşlarının temelini oluşturmaktadır. Turkish Lloyd, Lloyd Register, Germanischer Llyod gibi…

Ben görmedim ama bugün İngiltere’deki Llyod ofisine gittiğinizde kapıda hala o kırmızı ceketli çalışanları görebiliriniz. Artık kahve satmıyorlar ama :)

,

No comments yet.

Bir YorumYazın