Herkese merhaba. Blog’un başarılı olması için bolca yazılar yazılması ve okunması lazım. Bendeniz bu yıl en azından 15 günde bir yazı yazacağım sizlere. Umarım ilginizi çekecek. Ama benim her yazım arasında STFA ailesinden de en az 15 belki 45 belki de daha çok yazı veya yorum gelmesini bekliyoruz. Olur mu olur. Katkılarınızı bekliyoruz. Burada amacımız STFA grubu içinde haberleşmeyi arttırmak. Tüm çalışanların iş veya iş dışı gözlem, anı, heyecanlı hikayelerini duyurmaları için bir platform yaratmak. Yazılarınızı isimli veya isimsiz yollayabilirsiniz.
Şu blog kelimesi nedir diye araştırmaya başladım. Babamın bana lisede aldığı kocaman İngilizce sözlüğü açtım, içinde böyle bir kelime yok ! Sözlükle blob var, bir leke-iz anlamında, block var Türkçe’de blok anlamında, blow var üflemek anlamında hepsi de blog’u çağrıştırıyor ama böyle bir kelime yok sözlüğümde. Tabii sonra internette aramaya başladım. İnternet Cambridge sözlüğüne girince bu kelimenin aslında ilk defa 1999 yılında kullanılmaya başladığını öğrendim. Web sayfaları yapanlar weblog diye notlar alıyormuş, blog kelimesi de bu weblog’dan türemiş. Log kayıt, kayıt defteri anlamında bir kelime.
İnternette blog’un tanımı, düşünce ve deneyimlerini başkalarının okuması için düzenli olarak kayıt ettiğin internet mecrası olarak tanımlanmış. Blog’lar interaktif oluyor yani herkes yorum, görüş ve kendi notlarını ekliyor, bir anlamda bir buluşma alanı oluyor. 2011 yılında 156 milyon adet halka açık blog varmış ! (Wikipedia) Aslında blog işi ABD’de medyanın gazete ve televizyonlarda vermediği, sansürlenen haberlerin duyurulduğu bazı internet platformlarının oluşması ile popüler olmuş. Bugün Çin en çok blog kullanılan ülkelerden biri. Xu Jinglei adlı aktrisin blog’una 50 milyon kişi girmiş örneğin. Israil devleti Hamas ile ilgili bir blog açmış, toplum fertleri ile yazışıyormuş. Bugün en popüler bloglardan biri “Boing Boing”, içinde kitaplar, filmler, yemek tarifleri ve birçok şeyler mevcut. 2006 yılında blokların etkisi o kadar artmış ki Time dergisi blogger’ları hedef alarak yılın kişisini “SEN” olarak belirlemiş. Aslında kişilerin toplumdaki etkisinin ne kadar arttığının güzel bir göstergesi…
Selam ve sevgiler Mehmet Ali Neyzi
sayenizde blog kelimesinin anlamını öğrendim :) teşekkürler.
ben de yazayım bir tane.