Bugün size, internette resimlerini gördüğüm zaman çok ilginç bulduğum, sanki masal dünyasına aitmiş gibi görünen iki ilginç oluşumdan bahsetmek istiyorum.UNESCO tarafından “Dünya Mirası” listesine dahil edilen, Madagaskar’daki Stone Forest (Taş Orman) ve Filipinler, Bohol adasındaki Chocolate Hills (Çikolata Tepeleri)…
Tsingy de Bemaraha taş ormanları, Madagaskar adasının batısında bulunan Melaky bölgesinde yer alıyor. Milyonlarca yıl süren erozyonlar sonucunda, yatay ve dikey jeolojik oluşumlar halinde ortaya çıkan bu karstik plato, oldukça keskin ve iğne ucu gibi sivri yüzeyli kayalıklardan ve mağaralardan oluşmuştur. Zaten”Tsingy” kelimesi de Madagaskar dilinde “çıplak ayakla yürünemeyen yer” anlamına gelir. Büyük ve sivri kayalar, kanyonlar, mağaralardan teşkil eşsiz coğrafyası nedeniyle bu bölge,1990 yılında UNESCO tarafından koruma altına alınmışır.
Çikolata Tepeleri, Filipinler Bohol adasında bulunan sıradışı bir coğrafik oluşumdur. Yaklaşık 1268 koni şekilli, yükseklikleri 30m ile 50m arasında değişen tepeler 50 kilometrekare den fazla yer kaplar. Tepeler yeşil otlarla kaplıdır. Kuru mevsimlerde yağışlar yetersiz kalarak tepelerin kurumasına ve çikolata rengine dönmesine neden olur. Bu dönüşüm, sonsuz bir çikolata görünümü oluşturur. Çikolata Tepeleri ismi, bu görünümden kaynaklanmaktadır. Çikolata Tepeleri Bohol’un en çok turist çeken mekanlarındandır. Bölgenin doğal zenginliklerinin en önemli sembollerindendir ve UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dahil edilmiştir
Dünya Mirası Listesi, UNESCO’ya bağlı Dünya Mirasları Komitesi tarafından belirlenen ve bulundukları ülkenin devleti tarafından korunması garanti edilen, tüm dünya için önemli bir değer taşıdığı kabul edilen, doğal ve kültürel varlıkların yer aldığı bir listedir. Tüm insanlığın ortak geçmişini oluşturan değerlerin korunmasında uluslararası işbirliğini mümkün kılmayı amaçlayan UNESCO, kültürel ve doğal kriterleri ile özgün olan varlıkları değerlendirmektedir.2011 yılı sonu itibariyle Dünya genelinde Dünya Mirası Listesine kayıtlı 936 kültürel ya da doğal varlık bulunmaktadır. Bunların 725 tanesi kültürel, 183 tanesi doğal,28 tanesi ise karma (kültürel/doğal) varlıktır.
Türkiye’nin UNESCO Dünya Mirası Listesinde 11 varlığı bulunmaktadır.
Kültürel miras olarak
- İstanbul’un Tarihi Alanları [1985]
- Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası (Sivas) [1985]
- Hattuşaş (Boğazköy) – Hitit Başkenti (Çorum) [1986]
- Nemrut Dağı (Adıyaman – Kahta) [1987]
- Xanthos-Letoon (Antalya – Muğla) [1988]
- Safranbolu Şehri (Karabük) [1994]
- Truva Antik Kenti (Çanakkale) [1998]
- Edirne Selimiye Camii ve Külliyesi (Edirne) [2011]
Hem kültürel, hem doğal miras olarak
listeye alınmıştır.
Ejder Turizm ile Filipinler Turuna gittim gerçekten çok güzel yerler