Bildiğim bir hikayedir ancak yazmaya üşendiğim için alıntı yaptım :)
Hikayemiz İmparatorluk Roma’sında geçiyor.Julius Sezar, takvimde düzenleme yapması için Mısırlı astronomi bilgini Sosigenes’e emir veriyor.
O zamanlarda 1 yılın 365 gün 6 saat sürdüğü biliniyor. Sosigenes de düzenliyor :
HER YIL 365 GÜN ÇEKECEK.
HER YILDAN 6 SAAT ARTACAK.
ARTAN SAATLER 4 YILDA BİR TAKVİME EKLENECEK
VE O YIL :365 + 24 SAAT = 366 GÜN OLACAK.
366 gün 12 eşit parçaya bölünmediği için 6 ay 30 gün, 6 ay 31 gün çekecek.
Peki 365 gün çeken yıllarda aylara göre dağılım nasıl olacak?
Yüce Sezar emir veriyor:365 GÜN ÇEKEN YILLARDA EN SON AYDAN 1 GÜN DÜŞÜLSÜN.
O zamanlar yılın son ayı Şubat, yılbaşı ise Mart ayıdır.(September=7, October=8, November=9, December=10. Kelimelerin gerçek anlamları böyledir. Şimdiki ay isimleri de buradan geliyor.)
Böylece Şubat ayı, 4 yılda bir 30 gün, diğer yıllarda 29 gün olmuş.Yüce Sezar, bununla da yetinmeyip doğduğu aya kendi ismini vermis: JULIUS, yani JULY. Sonradan imparator olan Augustus, Sezar’dan aşağı kalmamış ve sonraki aya kendi ismini vermis: AUGUSTUS, yani AUGUST. Ancak Julius Sezar’in ayı 31 günken Augustus’un ayı 30 gün olur mu ? O da emir vermiş:YILIN SON AYINDAN 1 GÜN DAHA ALIN, BENIM AYIMI DA 31 GÜN YAPIN.
Zavalli Şubat’tan 1 gün daha alınmış ve Ağustos’a eklenmiş.O gün bu gündür Şubat ayı, 4 yılda bir 29 gün, diğer yıllarda 28 gün,Sezar’ın ayı Temmuz ve Augustus’un ayı Ağustos’da peşpeşe 31 gün çeker olmuş.
Aslında bunun yazın kıştan daha uzun olmasıyla ilgili olduğunu düşünüyorum.Dünyanın elips yörünge hareketiyle ilgili. Yani matematiksel bir açıklaması mevcut.
Zuhal Hanım, adı üzerinde bu bir hikaye :) matematiksel açıklamayı yazarsanız seviniriz.