133 Yıldır Bitmeyen Katedral – La Sagrada Familia

IMG_7705 IMG_6353IMG_6345 IMG_6179  

İspanya’nın Barselona şehrinde bulunan “La Sagrada Familia” (Kutsal Aile), gerek modern tarzıyla, gerekse görkemiyle Barselona’nın simgesi niteliğinde bir Katedraldir. Sadece tasarım anlamında değil inşaat süreci bakımından da ilginç bir mimarlık örneğidir.

Sagrada Familia’nın hikayesi 1882’de başlıyor. Yapının ilk mimarı Francisco de Paula del Villar’dir. Katedralin destekçileri ile Paula del Villar arasında çıkan anlaşmazlıklar sonucunda Katedralin yapımını, modern mimarinin öncülerinden sayılan Antoni Gaudi  1883 yılında devralıyor. Fakat Antoni Gaudi’nin 1926 yılında ölmesi sonucu yapımı tamamlanamıyor. İnşaatı  halen devam etmektedir. Halk arasında bitmeyen kilise olarak da biliniyor. Katedralin hala bitmemesinin sebebi, yapımının halk yardımlarıyla devam etmesi ve Gaudi’nin karmaşık mimari tarzının çözülme güçlüğüdür. İnşaatın 2026-2028 yillari arasinda bitmesi tahmin edilmektedir.

Unesco Dünya Miras Listesi’ndeki bu katedralin yüksekliği, nerdeyse etraftaki tepelerin yüksekliğine eşittir. Ama dindarlığıyla tanınan Gaudí, yükseklikleri 125 ile 170 metre arasında değişen dört kuleyi tasarlarken şehrin 172 metrelik en yüksek noktasını geçmemeye çalışmış. Sagrada Familia’nın dış cephesi sanki deniz kıyısında kumdan yapılmış kulelere benziyor. İç yapısı ise bir ormanı andırıyor. Kolonlar dallanıp budaklanan ağaçlar şeklinde tasarlanmış. Yapının orjinalliği karşısında hayran kalıyorsunuz.

 

IMG_6336     IMG_6340    IMG_6348

No comments yet.

Bir YorumYazın