Azebaycan, bu sene ilk defa yapılacak olan Avrupa oyunlarının ilk ev sahibi.
“Baku 2015 1ST EUROPEAN GAMES” bu yıl Haziran Ay’ının 12’sinde başlayacak . 68 bin kişilik olimpiyat stadının mimarisi ve gece ışıklandırması göz kamaştırıyor.
Rüzgarlar ve ışıklar şehri Bakü’de, geceleri bütün önemli binalar ve ana caddelere cepheli binalar ışıl ışıl aydınlatılıyor. Güzel ama, insan bir taraftan da yazık diyor bu kadar boşa elektrik harcanmasına. Bakü’nün anlamı rüzgarın şehri demekmiş. Gerçekten de devamlı bir esinti var şehirde.
Bakü’de bir Türk olarak hiç yabancılık çekmiyorsunuz. Azerbaycan Türkçesi farklı olsa da anlıyorsunuz, tabelaları rahatlıkla okuyabiliyorsunuz. Siz de Azeri diline uyum sağlıyorsunuz. Mesela taksiden ineceksiniz. “ Ben burda düşücem” (yani, ineceğim ) diyorsunuz.
Bakü Hazar denizi kıyısında kurulmuş bir şehir. Denize paralel uzun bir sahil şeridi var. Deniz tarafında boydan boya parklar, ortada geniş bir ana yol, diğer tarafta da alış veriş merkezleri ve cafeler var. Şehirde mimari açıdan eski yapılar korunmuş, ama yeni ve modern binaların sayısı da aralarda hızla artmakta. Mesela alev kuleleri… Şehrin pek çok yerinden görülen alev kuleleri, alev formunda yapılmış üç adet bina. Akşamları ışık oyunlarıyla şehire görsel bir güzellik katıyor.
1918 yılında Rus ordusu tarafından işgale uğrayan Azerbaycan’a yardım etmek için gelip, şehit olan Türk askerleri ve Azerbaycanlı askerlerin gömüldükleri yer olan Şehitlik, şehre hakim bir tepede yer alıyor. Şehitliğin denize bakan, çok güzel panoramaya sahip uç bölgesinde şehitlerin hatırasına dikilen büyük bir kubbenin içerisinde hiç sönmeyen bir ateş yanıyor.
Surlarla çevrili İçeri Şehir Bakü’nün tarihi bölgesi oluyor. Unesco dünya mirası listesinde yer alan İçeri Şehir 12.yüzyılda çember şeklinde inşa edilmiş. İçeri şehir de farklı çağlara ait Kız Kalesi, Şirvanşahlar sarayı gibi çeşitli tarihi yapılar var. Aynı zamanda bu bölgede oteller, restoranlar, hediyelik eşya mağazaları bulunuyor
Bakü çok sayıda müzeye de ev sahipliği yapıyor. Nizami Gencevi Azerbaycan Edebiyat müzesi şehrin merkezinde yer alıyor. Müzenin dış yüzeyinde, birisi Fuzuli olmak üzere Azerbaycan edebiyatının ünlü temsilcilerinin heykelleri bulunuyor.
Şehrin merkezinde yer alan Fıskiye Meydanı Bakü’nün en cıvıl cıvıl bölgesi.
Bakü’deki en orijinal mimariye sahip bina, Haydar Aliyev Kültür Merkezi oluyor. 2013’te hizmete giren Kültür Merkezinin içerisinde, konferans salonu, kütüphane, müze, medya merkezi ve galeriler bulunuyor. Ünlü mimar Zaha Hadid’in imzasını taşıyan binanın mimarisi bir söylentiye göre Azerbaycan mitolojisinde yer alan Hazar denizinin yükselişini yansıtması, diğer bir söylentiye göre ise Haydar Aliyev’in imzası şeklinde olmasıdır.
No comments yet.