Herkese, her yerde, dünya standartlarında ve bedelsiz eğitim, Khan Academy Türkçe ile artık Türkiye’de.
Eğitim Reformu
21. yüzyılın hayatımıza kazandırdığı yeni teknolojiler her gün her yerde günlük hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olarak karşımıza çıkıyor. Artık çoğu şey eskisi gibi değil, birçok şeyi belki zaman kazanmak için, belki kolaylık sağladığı için belki de herkes öyle yaptığı için geçmişe göre farklı yapıyoruz. İnternetin yaygın kullanımı ile küreselleşen bir dünyada artık global bilgiye ulaşmak da çok kolay. Fakat iletişim ve bilgi çağında bir dakika duraklayıp da geçmişe baktığımızda bazı şeylerin hiç değişmediğini, zamana karşı direndiğini görebiliriz. Örneğin sınıflardaki eğitim. Bizden önceki jenerasyonlar nasıl öğreniyorlardı, hangi yöntemlerle ders işliyorlardı düşündüğümüzde bugün dünyanın geneli için çok da fazla bir şeyin değişmediğini söyleyebiliriz. Belki kara tahtanın yerini beyaz tahta, ya da akıllı tahta almış olabilir, fakat dersin işleniş biçimi ve eğitim anlayışı çoğu sınıf için hala aynı dar çerçeve içine sıkışmış olarak devam ediyor.
Bugün, tüm dünyada eğitim alanında bir reform var. Hayatımızın birçok alanında kullandığımız yeni ve gelişmiş teknolojiler artık eğitim için de kullanılıyor ve sınıflarda, okullarda farklı uygulamalarla karşımıza çıkmaya başlıyor. Belki daha da önemlisi, teknoloji artık herkesin kendi evinde etkin bir şekilde öğrenmesi için kullanılıyor. Bugün mesafeler olmadan Amerika’dan ders anlatan bir öğretmeni evimizde otururken dinleyebiliyoruz. İnternet üzerinden çoğu bilgiye ulaşabiliyoruz. Bilgi çağında internet bağlantısına erişimi olan herkesin kendisini geliştirmesi için önünde birçok fırsat var; yeter ki güvenilir kaynaklara ulaşabilsin. Henüz online eğitimden söz bile edilmezken, gençler interneti bilgi alma ve öğrendiklerini pekiştirme aracı olarak kullanmaya başlamışlardı bile. Kısacası, artık gençler hatta çocuklar öğrenirken dünyaya bizim gördüğümüz gözle bakmıyorlar, bilgiye geçmişteki yöntemlerimizle ulaşmıyorlar ve artık onlar eğitim için de yeniliklerden faydalanmak istiyorlar.
Khan Academy nasıl başladı?
Khan Academy işte böyle bir zamanda bu değişimin en önemli temsilcisi olarak ortaya çıkıyor; eğitimde fırsat eşitliğini güçlendirmek için herkese, her yerde, istediği zaman, istediği hızda, dünya standartlarında, kişiselleştirilmiş ve ücretsiz bir öğrenim imkanı sunmayı amaçlıyor. Kısa sürede milyonlarca öğrencinin okulda öğrendiği dersleri desteklemeleri için ya diledikleri eğitimi alma şansına sahip olmayan ya da olmamış bireyler için önemli bir bilgi kaynağı sunuyor.
Aslında Khan Academy’nin kuruluş hikayesi oldukça ilginç. Amerika’da yaşayan Hint kökenli Salman Khan finans sektöründe çalışırken bir yandan da farklı bir şehirde yaşayan küçük kuzenine matematik çalıştırıyor. Salman Khan’ın mesleği öğretmenlik değil, fakat MIT ve Harvard gibi okullardan 4 senede 4 üniversite diploması kazanmış, oldukça zeki bir insan olduğunu söyleyebiliriz. Khan bir gün acelesi olduğu için dersi evinde hazırlayarak bilgisayarına kaydediyor ve internete yükledikten sonra kuzeninden her zamanki gibi okuldan geldikten sonra bilgisayarının başına geçmesini ve sanki kendisi anlatıyormuş gibi izlemesini istiyor. Dersi izleyen küçük kızın Khan’a söylediği şey Khan Academy fikrinin temellerinin atılması sağlıyor. Küçük kız Khan’a, internette ders anlatan kuzenini, yani internetteki öğretmeni, yüz yüze gördüğü tanıdığı kuzenine tercih ettiğini söylediğinde Salman Khan’ın aklında bir fikir beliriyor. İnternette ders anlatan bir öğretmen daha çok sevilebilir çünkü anlattığı dersi öğrencisi istediği yerde, istediği zaman izleyebilir, anlamadığında tekrar edebilir ya da sıkıldığında durdurabilir. Böylelikle süreç tamamen öğrencinin kontrolünde olur. Neticede öğrenci, kendi kişisel tercihleriyle öğrenme sürecini yönetebiliyor. Ne zaman ihtiyacı olursa ya da ne zaman öğrenmek istiyorsa o zaman ve en önemlisi de kendine en uygun hızda ders çalışıyor; hem de anlamadığında ona kimse kızmıyor! Konuyu tekrar etmesi yeterli.
Salman Khan’ın hikayesine geri dönecek olursak, kuzeni için hazırladığı videodan binlerce öğrencinin faydalandığını gören Khan aldığı teşekkür mektupları sonrasında 2006 yılında Khan Academy’yi tek başına kuruyor. Bilginin ihtiyacı olan herkese ulaşması için her zaman ücretsiz olması gerektiğine inanan Khan, sosyal fayda idealleri için asıl işinden ayrılıyor ve tam zamanlı olarak derslere odaklanıyor. Bir süre sonra, maddi durumu pek de iyi değilken inanılmaz bir şey oluyor ve bir anda Khan Academy’ye bağışlar gelmeye başlıyor. Khan’ın başına her girişimcinin başına gelmeyecek bir olay geliyor. Bir gün Bill Gates katıldığı bir televizyon programında artık kendi çocuklarını Khan Academy ile ders çalıştırdığını, Salman Khan adında bir öğretmenin onlara internette ders anlattığını söylüyor. Tahmin edersiniz ki Khan Academy Amerika’da hızla popüler hale geliyor. Bir kişinin idealleri ile başlayan yolculuk, bugün 150 kişiye yaklaşan bir ekiple devam ediyor. Derslerin büyük bir bölümünü hala Salman Khan kendisi anlatıyor olsa da Khan Academy bugün tam 28 dile çeviriyor ve 200 ülkede kullanılıyor.
Khan Academy nedir?
Khan Academy, eğitimde fırsat eşitliğini güçlendirmek için herkese, her yedrde, dünya standartlarında ve ücretsiz bir öğrenim imkanı sağlamayı amaçlayan ve kar amacı gütmeyen bir kuruluştur .Bugüne kadar verdiği 450 milyondan fazla ders ile dünyanın en büyük ücretsiz online öğrenim platformu olarak dikkat çekmektedir. Khan Academy, içerdiği eğitim videoları, interaktif alıştırmalar, seviye tespit, yönlendirme ve raporlama özellikleri ile tamamen ücretsiz bir hizmet olarak kullanıcılarla buluşmaktadır. Hem öğrencilerin okulda öğrendiklerini pekiştirmeleri için bireysel kullanımına açık bir kaynak, hem de öğretmenler için 21. Yüzyıl’ın kazandırdığı gelişmiş teknolojileri eğitimle bütünleştiren bir eğitim aracıdır. Bugün dünyada 350 bin eğitimci derslerinde Khan Academy’den faydalanırken her ay 10 milyon öğrenci Khan Academy ile öğreniyor. Khan Academy okullarda yaygın olarak kullanılıyor, öğretmen ve öğrencilerin birebir vakit geçirebilmelerine yardımcı oluyor ve dersleri daha interaktif, daha eğlenceli bir deneyime dönüştürüyor. Khan Academy kişiselleştirilmiş eğitim anlayışıyla herkese kendi hızında, eksiksiz ve ustalaşarak öğrenme şansı sunuyor.
Khan Academy ilkokul seviyesinden üniversite seviyesine; matematikten organik kimyaya, basit toplamadan diferansiyel denklemlere, ya da okul müfredatından bağımsız olarak finanstan sanat tarihine öğrenmek istediğiniz çoğu konuda kendinizi geliştirebilmenize olanak sağlıyor. Öğrenciler için önemli bir kaynak teşkil ediyor ve öğretmenler de teknolojik bir eğitim aracı olarak kullanılabiliyorlar. Veliler ise çocuklarını kolaylıkla ders çalıştırabiliyor ve takip edebiliyorlar. Khan Academy ders videolarına internet sitesi ve mobil uygulamalar yardımıyla bilgisayar, telefon, tablet, kısaca internet bağlantısı olan tüm cihazlardan ulaşmak mümkün.
Khan Academy’nin şu anda sunmakta olduğu yaklaşık 6000 ders videosuna her gün yenileri eklenmeye devam ediyor. Ortalama 8 dakikalık eğitici videolar, arkadaşça ve samimi bir anlatım ile sıkılmadan öğrenmeye olanak tanıyor. Tabi Khan Academy’de videodan fazlası da var. Gelişmiş tespit algoritmaları öğrencinin seviyesini tespit ediyor. Öğrenci bir konuyu öğrendikten sonra kendisine en uygun yeni konuya yönlendiriyor ve sistem sorduğu sorular ile öğrencinin geçmişte öğrendiği bilgileri de pekiştirmesine yardımcı oluyor. İnteraktif alıştırmalar öğrenmeyi daha keyifli hale getiriyor, ödüllendirme sistemi sayesinde öğrenciler izledikleri video başına ya da çözdükleri her soru için puan kazanıyorlar.
Khan Academy teknolojik yeniliklerle öğretmenleri de güçlendiriyor. Khan Academy sistemi ile ders işleyen öğretmen öğrencileri ile ilgili birçok veriye ulaşıyor. Hangi öğrenci hangi videoyu izledi, kaç kere izledi, kaçıncı saniyede durdurdu, hatta evde mi yoksa okulda mı izledi bunların hepsini görebiliyor. Kısacası öğretmen sınıfa geldiğinde hangi öğrenci konuya ne kadar hakim bunu bilerek geliyor ve böylelikle öğrenciye özel, kişiselleştirilmiş eğitim verme fırsatı buluyor. Öğrenci ile öğretmenin birebir geçirdiği zaman artıyor; ders daha interaktif, daha verimli hale geliyor. Khan Academy asla öğretmenin yerine geçmeyi amaçlamıyor, aksine öğretmeni yeni teknolojiler ile güçlendiriyor.
Khan Academy Türkçe
2012 yılından beri sürdürülen çalışmalar sonucunda Khan Academy’nin ilk uluslararası iştiraki olarak faaliyete geçen Khan Academy Türkçe, 2013 yılının Kasım ayında gerçekleşen bir basın toplantısı ile tüm Türkiye’ye tanıtıldı. Khan Academy Türkçe, her geçen gün artan gönüllü birey ve kurumların destekleriyle büyürken, alışılagelmiş eğitim sistemini geliştirmeyi, özgürleştirmeyi; Türkçe eğitimde fırsat eşitliğini güçlendirmeyi hedefliyor. Kar amacı gütmeyen bir organizasyon olan Khan Academy Türkçe, bir STFA vakfı olan Bilimsel ve Teknik Yayınları Çeviri Vakfı’nın çatısı altında Türkçeleştiriliyor.
Birçok gönüllü çevirmen, öğrenci, öğretmen ve sanatçı Khan Academy’nin Türkçeleştirilmesine destek sağlıyorlar. Şu ana kadar Türkçeleştirilen 3000’e yakın ders www.khanacademy.org.tr adresinde yayınlanıyor. Kısa sürede 1.5 milyondan fazla ders veren Khan Academy Türkçe’nin interaktif alıştırmalar ve raporlama sistemi gibi diğer gelişmiş özelliklerinin ise önümüzdeki okul dönemi öncesinde sunulması planlanıyor. Khan Academy Türkçe dersleri Milli Eğitim Bakanlığı’nın Eğitim Bilişim Ağı’nda da yer alıyor. FATİH Projesi kapsamında öğrencilerle buluşan Khan Academy Türkçe derslerinin okullarda yaygın kullanımı konusunda Milli Eğitim Bakanlığı, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Türkiye Özel Okullar Birliği ve pek çok eğitim kurumu projeye destek veriyorlar. Khan Academy Türkçe şu anda Robert College, TED İstanbul Koleji, Doğa Koleji, Feyziye Mektepleri hatta İstanbul dışında Gaziantep Kolej Vakfı Lisesi gibi önemli okullarda aktif olarak kullanılıyor. Ders videolarının çeviri aşamasında ve akademik danışmanlık konusunda TEVİTÖL, Koç Lisesi ve Boğaziçi Üniversitesi gibi kurumların öğrenci ve öğretmenleri de Khan Academy Türkçe’ye katkı sağlıyorlar.
Khan Academy Türkçe STFA çatısı altında yürütmekte olduğumuz, Türkçe eğitimi modernleştirmeyi hedefleyen bir sosyal sorumluk ve gönüllülük projesi. Dünya genelinde hızla yaygınlaşan ve eğitim reformu ile ismi bir anılan Khan Academy’nin dünyadaki ilk iştiraki ve eğitimde fırsat eşitliğini güçlendirmeye önemli bir katk sağlayan bu organizasyonun bir parçası olmaktan dolayı gurur duyuyoruz. Hedefimiz Türkiye’de hak ettikleri eğitim olanaklarına ulaşamayan milyonlarca kişiye ulaşmak ama işin aslı eğer bir kişinin bile hayatına dokunabiliyorsak, eğitimine katkıda bulunabiliyorsak ne mutlu bize. Bugüne kadar çevirileri ile projeye destek sağlayan kişi sayısı 250’nin üzerinde. Ayrıca değerli ses ve seslendirme sanatçıları projemize gönüllülük esasıyla katkı sağlıyorlar ve derslerimizin Türkçe sesi oluyorlar. Tüm STFA ailesini ve Türkçe eğitimde fırsat eşitliğini güçlendirmek için projemizin tanıtımına destek olmak isteyen herkesi Khan Academy Türkçe’nin bir parçası olmaya davet ediyorum.
www.facebook.com/khanacademyturkce
No comments yet.