İKG – İzmit Körfez Geçişi Köprüsü…
İstanbul-İzmir arasını 3.5 saate düşürecek otoyol projesi içinde yer alan köprü inşaatında, şirketimizin sorumluluğu altındaki çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Köprünün İhale aşaması sırasında çalışıp, sonrasında kuzey ve güney şantiyelerindeki geçici iskele , rıhtım projelerini hazırlayan teknik ekipte olmam sebebiyle, çeşitli aşamalarda ara ara şantiyeye giderek yapılan çalışmaları yerinde izledim.
Kesonların yapım aşaması sırasında şantiyeye gittiğim zaman, tozlu, çamurlu bir alanda dolaşacağımı düşünürken, gördüklerim, sanki film çekimi için kurulmuş, biraz da gerçekten uzak bir film platosu gibiydi. Herşey aşırı düzenli, temiz, emniyetli… Özel döküm beton paspayı aparatları, beton dışına çıkan sivri demirlerin uçlarında sarı fosforlu koruma kapsülleri, çalışan herkesin üstünde fosforlu yelekler, baretler, biz ziyaretçilere sahaya çıkarken aynı şekilde baret, yelek, ayakkabı…
Şantiye sahasında beton ve demirlerin arasında dolaşıp, sonrasında ofislerin bulunduğu bölüme geldiğiniz zaman, üzeri kıpkırmızı sardunya ve güllerle dolu yemyeşil çimenli bir bahçe çıkıyor karşınıza. Ofislerin arka bölümüne geçtiğinizde, yamacın tepesine kurulmuş olan ofis binalarından İzmit körfezine bakıyorsunuz. Ve aynı zamanda buradan tüm projeyi izleyebiliyorsunuz.
İşte tam önümüzde ankraj bloğu çalışmaları, denizde kuzey ayak keson çalışmaları, daha ileride güney ayak kesonu, v.s …
Kesonlar, orta açıklığı 1550 m olan köprünün ayaklarının temelini teşkil edecekler. Kesonların inşası belli bir yüksekliğe kadar kuru havuzda, sonrasında denizde devam etmiştir. İmalat tamamlanıp, üzerlerine çelik şaftlar yerleştirildikten sonra römorkörler ile çekilerek, biri kuzeyde, diğeri güneydeki proje yerlerine götürülmüş ve içlerine su doldurularak 40m derinlikte deniz tabanına oturtulmuştur.
Geçen hafta, köprünün güney ayak kesonundaki tie beam’in yerine yerleştirilmesini çok yakından izledik. 4m yükseklikte, 1000 tonluk prekast kiriş… Her iki ucundan 36-40’lık donatılar çıkan kirişin, konacağı mesnetten, dikine çıkan donatı engelini aşarak min. toleransla yerine yerleştirilmesi gerekiyor. Bu arada denizdeki dalgalanma da çalışmaları olumsuz etkiliyor. Tüm ekip, operasyonun projeye uygun bir şekilde tamamlanması için büyük bir gayret gösteriyorlar.
…Sonuçta İKG ekibi, her zamanki gibi, önemli bir operasyonu daha başarı ile tamamlıyor.
Evet… Şantiyede geçen bir günün ardından, design mühendisi olarak kağıt üzerinde yapılan çalışmaları, yapım aşamasında izlemek, karşılaşılan zorlukları görebilmek, farklı bakış açısı katıyor insana.
İKG ekibini tebrik ediyor, bugüne kadar göstermiş oldukları başarılarının devamını diliyorum.
Merkez ofisten şantiyeye, masa başından sahaya kadar herkesin eline, emeğine sağlık…
Hem Şirketimiz için hemde ülkemiz için gerçekten çok önemli bir projedir. Herkesin emeklerine sağlık…
çok iyi biliirim fevzi babayı sezai abeyi