Loktak gölü, Hindistan’ın kuzey doğusundaki en büyük tatlı su gölüdür. Göl, Manipur Eyaletindeki Impal şehrinin 38 km güneyindedir. Loktak gölü 286 km kare alana sahip olup, 768.5 m yükseltidedir. Gölün en karakteristik özelliği phumdi adı verilen yüzen adalarıdır. Yüzen adalar, derinliği 0.5 m ve 4.58 m kadar olan Loktak gölü üzerinde hareket ederler.
Phumdi, keçeleşmiş bitki örtüsü, toprak, organik maddelerden oluşan heterojen kitledir. Keçemsi ve saz gibi birbirini tutan bitkilerin, sudan daha az yoğun bir kara kütlesi oluşturmasıyla ortaya çıkar. Birbirine tutunan bu bitkiler, suyun üstünde sal gibi yüzmeye başladıktan sonra üzerinde bitkiler hatta ağaçlar yetişebilir. Yüzen adanın su yüzünde kalabilmesi için sudan hafif olması lazım (ρ = 1 g/cm³). Sudan hafif olan katı madde nadirdir. Hatta odun bile ıslandığında suya batar. O yüzden böyle bir yüzen adanın varlığı gaz yardımı gerektirir. Çürüyen bitkilerden beslenen bakteriler metan gazı üretir. Bu gaz bir süre bitkilerin içinde durur, adanın altında takılı kalır ve yüzmesini sağlar. Yüzen adalar birkaç santimetre ile iki metreye kadar değişken bir kalınlığa sahiptir. Gözenekli, süngerimsi bir dokusu vardır. Kalınlığının sadece %20 si su yüzeyinin üzerinde, diğer %80 ni batık kalır.
Loktak gölünün Güney Bölümü Keibul Lamjao ulusal parkı içerisinde kalır. Yüzer haldeki phumdi’lerin en büyük tek kütlesi 40 km karelik alanı ile bu parkın içindedir.
Hülya Hanım,
Gerçekten çok güzel bir doğa harikası. Düşünüyorumda bizim ülkemizde olsa bu kadar uzun süre güzelliğini kaybetmeden kalabilirmiydi :(
Vefakar blog yorumcusu Ferdi Bey,
Meğerse yüzen adalar bizim ülkemizde de varmış. Ben de bu konuyla ilgilenince öğrendim. Ama tanıtım yönünden zayıfız. Tanıtmaktan öte böyle ilginç bir oluşumun varlığını kendimiz bile bilmiyoruz.