Mart ayında 4 günlük Dubai gezisinde idim. Dubai… Mimarların, mühendislerin bütün hünerlerini gösterdiği, değişik mimarideki yüksek binaların yan yana yapıldığı gökdelenler şehri… Dünyanın en yüksek binası Burj Khalifa’nın bulunduğu şehir… Çok büyük alışveriş merkezlerinin olduğu şehir… Deniz doldurularak yapılmış, yapay Palm Islands ve Earth Islands’a sahip şehir… Çöl ortasında kayak merkeziyle sizi şaşırtan şehir… Kısaca paranın gücünü hissettiğiniz şehir. Gezinin 3. gününde Birleşik Arap Emirliklerinin başkenti Abu Dhabi’yi ve orada bulunan Şeyh Zayed (Sheikh Zayed Bin Sultan Al Nahyan ) Camisini gezdim. Dünyanın 3. Büyük camisi olan Şeyh Zayed cami, 2007 yılında halka açılmış. Caminin irili ufaklı 82 kubbesi ve her biri 107 metre yüksekliğinde 4 minaresi var. Cami ile ilgili diğer bilgiler şöyle: Caminin ana kubbesi, 32.8 metre çapı ve 85 metre uzunluğu ile dünyanın en büyük kubbesi ünvanına sahip. Ana dua salonunda hem dünyanın en büyük el dokuması halısı, hem de dünyanın en büyük kristal avizesi bulunuyor. İran’ın Horasan bölgesinde 1200 kadın tarafından 2 yılda dokunan halı, 45 ton ağırlığında ve 6 bin metrekare. Camide 24 ayar saf altın ve binlerce ‘Swarowski’ kristalinden elde edilmiş olan toplam yedi avize var. 10m çapı, 15m uzunluğu ve 8-9 ton ağırlığıyla, caminin merkez bölgesinde bulunan avize dünyada kendi sınıfının en büyüğü. Mermer ve mozaiklerle süslenmiş ve büyüklüğü 17.000m² olan avluya sahip olan caminin her köşesi ayrı bir güzellikte. İcinde 40.000 kişi aynı anda ibadet edebiliyor. Kalabalık ziyaretçi gruplarının gezdiği caminin dekorasyonunda, çeşitli bölümlerde İznik çinileri kullanılmış. Şeyh Zayed Cami, çeşitli aşamalarda Türkiye, İran, Fas, Çin Halk Cumhuriyeti, Hindistan, İtalya, Almanya, Yunanistan ve Birleşik Arap Emirliklerinin yer aldığı uluslararası bir projenin ürünü olarak yapılmış.
Aynı zamanda bu ihtişamlı caminin inşaatının yapımında STFA’ nın da emeği vardır. Cami temelindeki fore kazıklar STFA TEMEL KAZIKLARI A.Ş tarafından yapılmıştır.
Hülya hanım, bayıldım caminin resimlerine. Arap şaşasını tam anlamıyla yansıtmış. Avizelerden tutun da, mermer mozaik süsleme ve halı dokumalarına kadar. Bu gidişle sizin gezmediğiniz ülke kalmayacak.:)
Ben de caminin resimlerini ilk defa bir arkadaşımın resimleri arasında görmüş çok beğenmiştim. Gerçekte de çok güzelmiş. Gezi temenniniz için de teşekkür ederim Miray hanım.