Doğal kaynaklarını hiç bitmeyecekmiş gibi tükettiğimiz Dünyamıza karşı hepimizin sorumlulukları var. Küresel Isınma – İklim Değişikliği’nin ne kadar tehlikeli boyutlara vardığı konusunda küresel bir algının oluşmaya başladığı son yıllarda yapabileceklerimizin yaratacağı etkinin farkında mısınız? Ofis içinde gerçekleştireceğimiz küçük değişikliklerle hem atıklarımızı azaltabilir hem de ofis maliyetlerini düşürebiliriz.
Yeşil Ofis uygulaması kapsamında bireysel olarak dikkat edebileceğimiz konuları liste şekinde sizlerle paylaşmak istiyorum. Bu konuda yazılabilecek 10 kadar başlık var fakat yazıyı çok uzun tutmamak adına bir kısım başlığı birleştirip, uygulanabilirlik olarak zor olan birkaç başlığı yazıya eklemiyorum.
Enerji Tasarrufu
Enerji tasarrufu bu konudaki en önemli başlıklardan bir tanesi. İnsanoğlu olarak enerji ihtiyacımızın büyük kısmını oluşumu binlerce yıl sürmüş olan fosil yakıtlardan veya nükleer santrallerden karşılamaktayız. Son dönemde güneş, rüzgar ve su enerjisi alanında büyük gelişmeler olsa da henüz dünya enerji ihtiyacının %3 ‘ü yenilenebilir kaynaklardan karşılanmaktadır. Fosil yakıt rezervlerinin hızla tükeniyor olması, ilgili firmaları çok daha zorlu coğrafyalarda enerji avına sürüklemiş ve büyük çevre felaketlerin yaşanmasının önünü açmıştır. (bknz: Meksika Körfezi Petrol Sızıntısı, Çernobil Faciası , vb.) Şu anda Rusya’nın Kuzey Buz Denizi’nde, ABD’nin Alaska’da doğal gaz çıkarma çalışmalarının sebebi ise insanlar olarak bizim enerjinin prizden kendi kendine gelen bir teknoloji olduğunu düşünmemiz, arka planına hiç sorgulamamamızdan kaynaklanmaktadır.
Ülkemizde ise son dönemde yaşanan maden facialarının en büyük sebebi enerjiye olan aşırı ihtiyacımız. Kömürden elektrik üreten bir ülke olarak, son 10 senede Küre’de, Ermenek’te, Mustafakemalpaşa’da, Odaköy’de, Soma’da hayatını kaybeden yaklaşık 500 madenci bu enerji açlığının bastırılabilmesi için ağır şartlarda çalışırken hayatlarını kaybettiler.
Peki ofiste enerjiden nasıl tasarruf edebiliriz?
– Pek çoğumuz; ana çalışma enstrümanı bilgisayarını genel bir alışkanlık olarak ofisten çıkarken uyku moduna alıyor veya ekran koruyucuya alarak açık bırakıyor. Bu modlarda açık bırakılan bilgisayarlar enerji tüketmeye devam ediyor. Mesai saatleri bittiğinde bilgisayarımızı, harici monitörlerimizi kapatmamız ve elektrik kablosunun bağlantısını kesmemiz hiç bir çaba sarf etmeden ciddi bir enerji tasarrufu etmemize destek olacaktır.
– Ofislerde bulunan diğer elektrikli cihazlar, fotokopi makineler, şarj cihazları, projektörler, yazıcılar, tarayıcılar, televizyonlar, vb. uyku modunda bile durdukları yerde elektrik harcayan aletlerdir. Bu cihazları mümkün olduğu kadar mesai sonunda düğmesinden kapatıp elektrik ile bağlantısını kesebiliriz.
– Ampuller ve benzer ışıklandırma sistemleri dikkat etmemiz gereken bir başka konu. Pek çok odada dikkat etmeden ışıklandırma sistemlerini açık bırakıyoruz. Belki evimizde dikkat ettiğimiz bu durum konu iş yeri olunca sorumluluk almaktan kaçtığımız hal alıyor. Lüzumsuz olarak açık olduğunu gördüğünüz ışıklandırmaları kendimize görev edinip kapatmamız, zor şartlarda elde edilen enerjinin tasarrufuna küçük ama önemli bir destek sağlayacaktır.
Kağıt Tüketimi
Aşırı ve gereksiz kağıt tüketimi dijitalleşen dünyada hala kurtulamadığımız kötü alışkanlıklarımızdan bir başkası. Daha rahat edebilmek adına, çok kısa süreli bir konfor alanı yaratmak için harcayıp sonrasında çöpe attığımız kağıt aslında onlarca, yüzlerce yıllık ağaçların kesilmesi ile elde edilen organik bir madde.
Kağıt tüketimi konusunda dikkat etmemiz gereken başlıklar ile aslında bu konuda çok ciddi bir tasarruf sağlayabiliriz.
– Kağıtları çift taraflı kullanmak.
– Yazdıracaklarımız konusunda seçiçi davranmak.
– Geri dönüşümlü kağıt kullanmak. (bu konuda yöneticilerinizden istekte bulunabilirsiniz)
– Kullandığınız kağıtları, kağıt geri dönüşüm kutularına atmak. (Masa altındaki çöplere değil)
– Not almak için eski, kullanılmış kağıtları kullanmayı tercih etmek.
Bu uygulamalar hem enerji, hem su tasarrufu sağlayacak olup, çevreye zararlı kimyasalların daha az kullanılmasına sağlayacaktır.
Ulaşım
Yukarıda fosil yakıtlardan bahsetmiştim. İstanbul gibi özellikle iş başlangıç ve bitiş saatlerinde ciddi bir trafik problemi olan bir şehirde şahsi otomobil ile işyerine gelip gitmek bize bir konfor alanı yaratırken, yaşamış olduğumuz çevresel problemlerin bileşenlerinden biri olarak atmosfere ciddi orada zehirli gaz salınımına sebep olmakta. İmkanımız ölçüsünde şirket servisleri, toplu taşıma, bisiklet, scooter veya elektrikli motorsiklet kullanmak gibi seçenekleri değerlendirmek hem direksiyon başında kaybettiğiniz zamanı hem de ekolojik ayak izimizi azaltır.
Masanızı çiçeklendirin
Masanızı ve ofis ortamınızı yeşil bitkilerle desteklemeniz daha temiz havalı bir ortamda çalışmanızı sağlayacaktır. Yeşil bitkiler havayı filtreler, filtrelenmiş temiz havaya hiçbirimizin hayır diyeceğini sanmıyorum. :)
Merdivenler kullanın
Bütün gün masa başı işlerde çalışan insanlar olarak evrimimizin aksine çok hareketsiz yaşıyoruz. Gün içinde merdiven kullanmak hem bugün için hem gelecek için sağlığımız açısından önem teşkil etmekte.
En azından sabahları ve akşamları merdivenleri kullanarak ofisinize ulaşmayı günlük egzersiz olarak değerlendirirseniz, hem asansör için sıra beklemenize gerek kalmaz, hem sağlığınız adına değerli bir adım atmış olursunuz, hem de enerji tasarrufuna katkınız olur.
Ne güzel tavsiyeler : )