En İyinin En İyisi Olma Çabamız

Dağ tepesinde bir çam olamazsan,

Vadide bir çalı ol.

Fakat oradaki en büyük çalı sen olmalısın.

Çalı olamazsan bir ot parçası ol,

Bir Yol’a neş’e ver.

Bir misk çiçeği olamazsan bir saz ol.

Fakat gölün içindeki en canlı saz sen olmalısın.

Hepimiz kaptan olamayız, bazılarımız tayfa olmaya mecburuz.

Dünyada hepimiz için bir şey var.

Yapacağınız iş size en yakın olan iştir.

Cadde olamazsan patika ol.

Güneş olamazsan yıldız ol.

Kazanmak, yahut kaybetmek ölçü ile değildir.

Sen her neysen, onun en iyisi olmalısın.

Douglas Malloch

 

İş ve Kariyer hayatımızda da böyle değil midir?

 

Mükemmellik:
Yaptığınız her işi, konumunuzu ve şartlarınızı bilinçli, maksimum şekilde kullanarak, yapabileceğiniz en iyi şekilde yaptığınızda aldığınız sonuçtur.
Bu tanıma göre iki kıstas üzerinde durulmalıdır.

1.Konumunuz
Yaptığınız herhangi bir işi en iyi yapmak için içinde bulunduğunuz kişisel konuma hâkim olmanız gerekmektedir. Kısaca, kendinizi yapacağınız işe hazırlamalısınız. Uygunluğunuzu ve sistemi kontrol etmeli, olaylara ve gelişmelere maksimum seviyede hâkim olmalısınız.

2.Şartlarınız
Yapılan her işin belirli şartları vardır. Yaş, zamanlama, maddi imkânlar, içinde yaşanılan toplum… Bu şartlara uygun davranış ve sistem geliştirmek çok önemlidir. Bir örnek vermek gerekirse, küçük bir tatlıcı düşünün. Bütçesi sınırlı ve küçük bir dükkânda, büyük rakipler karşısında müşterilerine hizmet vermek zorunda. Ama bu şartlar onun mükemmelliği aramasına ve elde etmesine bir engel olamaz. O tatlıcı farklı olan noktaları keşfetmeli ve yaptığı tatlıları en temiz ve en lezzetli şekilde sunmalıdır. Tabiî ki bunun yanında bir tatlıcı olarak, güler yüz ve tatlı dil ile müşterilerine yaklaşmalı onlara pozitif enerji vermelidir. Dünyanın en iyi tatlıcısı olmak, sürekli şartlarını değerlendiren ve geliştiren bir şirket içindir ve çaba gerektirir.

Unutmamalıyız ki, elimizden gelenin en iyisini yapmak dinamik, devamlı değişen, gelişen ve her zaman herkesin yapması gereken ve tabii ki de yapabileceği bir iştir.

Mesela dört yaşındaki bir çocuk İstiklal Marşımızı ezbere okuyabilirken mükemmel değildir de nedir? Sokakları süpürürken konumuna ve şartlarına uygun şekilde; yani çalışma süresi ve etraftaki insanların yoğunluğu gibi etkenler içerisinde, yapabileceği en iyi şekilde işini yapan çöpçü işini mükemmel yapıyor demektir.

Dünyaca ünlü orkestra şefi Artura Toscanini’nin 80. doğum gününde, oğlu Walter’e babasının en önemli işinin, en büyük başarısının ne olduğu sorulduğunda Walter şu cevabı vermiş.

“Babam açısından böyle bir şey düşünülemez. Çünkü herhangi bir anda, ne iş yapıyorsa, o iş babamın hayatının en büyük işidir, ister bir orkestra yönetsin, isterse bir portakal soymuş olsun, yaptığı her şeye o, son derece önem verir ve özenle yapardı.”

Mükemmelliğin üzerindeki zırhı delin
Mükemmellik sanılan bir ütopya değil, her an yanı başımızda bizi tebrik edendir. Ne zamanki işimize sarılıp bu sefer bir öncekinden daha iyi yapacağım dersek, mükemmellik bizimle olur.

,

One Response to En İyinin En İyisi Olma Çabamız

  1. Miray Topçu 05/03/2014 at 10:36 #

    Ali Rıza Bey, yazınızı ve verdiğiniz örnekleri çok beğendim. Kaleminize sağlık:)

Bir YorumYazın