Yeşil Halı (Golden Globe 2015)

Bu tarz ödül törenlerinin büyük bir takipçisi değilim. Kişisel olarak ilgi alanlarım arasında, filmler, diziler, moda vs. yer alsa da, bu konuda bir iş yapmadığım için sadece ihtiyacım olan kısmını alıyorum. O da ödül töreninin ertesi günü gazeteleri okurken, hangi filmler ödül almış diye kendime izlenecekler listesi çıkarmak bir tek. Instagram’da redcarpetman isimli bir kullanıcının hesabında ünlülerin giydiği kıyafetler ve tasarımcıları gösteriliyor. Bütün ünlüleri sürekli ayrı ayrı tasarım kıyafetlerinde görünce kendi kendime dedim ki, bu kıyafetler tanıtım amaçlı mı veriliyor, yoksa gerçekten hepsini satın mı alıyorlar. Eğer satın alıyorlarsa bütün o “sosyal sorumluluk” davranışları çöpe gidiyor demektir çünkü.
Burada moda tarihini eleştirecek değilim, zaten o konuda bir bilgim veya eğitimim de yok. Hepimiz bütçemiz dahilinde alışveriş yapıyoruz ve ihtiyacımız olmasa da bir şeyler satın alıyoruz. Gerçi 2015 kararları arasında buna dikkat edeceğimi yazmıştım ve uygulamaya başladım. Benim söylemek istediğim -belki komik gelecek ama- nasıl biz bir yere giderken aynı kıyafetleri giyiyorsak, alım gücü yüksek insanların da bunu yapması gayet normal karşılanmalı. Bir kadının önceki Golden Globe’da giydiği elbise bu seneki ile aynı olduğunda magazin gündemine “Aynısını giydi!” diye taşınmamalı.

Kısaca; düşündüğüm şey, ödül törenlerinin bir “şıklık yarışı” yerine tamamen amacına hizmet etmesi gerektiği açıkçası.

Ben bunları düşünürken, Collectively’de şöyle bir yazıya denk geldim. Bir kaç ünlünün geleceği düşünerek hareket ettiği anları derlemişler. Demek ki yapılabiliyormuş diyerek örnekleri sizinle paylaşıyorum.

George Clooney yenisini almaya gerek görmeyip, geçen yıl düğününde giydiği aşağıdaki smokinini bu yıl da ödül töreninde giymiş.

Julianne Moore’ın taktığı mücevherler Chopard tasarımıymış. Chopard, Responsible Jewellery Council‘e üyeliği ve Elton John AIDS Vakfı‘na sponsorluğuyla tanınıyor.

Colin Firth ve eşi Livia Firth de her yıl farklı kıyafet almayanlardan. Sustainable style olarak nitelendirmiş Livia Firth bunu instagram hesabında.

Son olarak, kırmızı halının tamamen geri dönüştürülebilir malzemeden yapıldığını ve aydınlatmaların hepsinin uzun ömürlü led lambalardan oluştuğunu hatırlatayım.
Tabii ki bunlar bizim tüketim toplumu olduğumuz gerçeğini hiçbir şekilde değiştirmez ama sonuçta güzel örnekler, değil mi? Sustainability‘nin her geçen gün daha önemli hale geldiği dünyamızda önce kendinizden başlamaya ne dersiniz?

, , ,

No comments yet.

Bir YorumYazın