Kendine Köstek Olma !

kostekolma

 

Kimi zaman kendimizi yetersiz hissettiğimiz, başaramayacağımızı  düşündüğümüz, hedeflerimize ulaşamayacağımıza inandığımız dönemler yaşarız. Peki zihnimizdeki bu bariyerleri hangi düşünceler oluşturuyor? Teşhis tedavinin yarısı demekse, işte o bariyerlerin zihnimizdeki haritası…

 

Zihinsel bariyerlerimizden nasıl kurtuluruz?

İç engellerimiz zihnimize bariyerler koymamıza neden olur, başarı  eşiğimiz düşer, kendimizi negatif yaşam sonuçlarına alıştırırız. 4  farklı iç engelimiz vardır;

 

1. Limitleyen inanışlar/düşünceler

Bizi  engelleyen, limitleyen bir görüş, etrafımızdan, medyadan aldığımız,  kişiselleştirmediğiniz yine de bizi, harekete geçmekten alıkoyan  düşünceler ve inanışlar.

Bu düşüncem ne kadar doğru? Bu düşüncenin bana maliyeti ne?  diye düşünmek limitleyen düşüncenin etkisinden kurtulmamızı sağlar.

2. Yorumlar

Olaylara yüklediğimiz anlam  yorumumuzu belirler. Aynı olayı yaşayan iki farklı kişi, yorumları  farklı olduğu için farklı yaşam sonuçları elde ederler. Moralimizi  bozan, bizi vizyonumuzu gerçekleştirmekten alıkoyan yorumlar yerine bizi  güçlendiren ve motive eden yorumları seçmeliyiz.

Bu olaya başka türlü nasıl bakabilirim? Üçüncü bir kişi  olsaydı, bu olayla ilgili ne söylerdi? Tek taraflı, tek doğru diye kabul  ettiğimiz yorumların bize maliyeti ne olabilir? diye düşünmek  yorumlarımızın etkisinden kurtulmamızı sağlar.

3. Varsayımlar

Bir şey geçmişte olacağı için  yine olacak varsayımına sahip olduğumuz, geçmiş deneyimlerimizi ispat  etmemizi sağlayan düşünceleri ifade eder. Bu düşüncelerimi kimi zaman  kendi deneyimlerimizden kimi zaman başkalarının deneyimlerinden  oluştururuz.

Geçmişte olduysa gelecekte de olmak zorunda mı? Varsayımımın  yaşamıma maliyeti ne? diye düşünmek varsayımlarımızın etkisinden  kurtulmamızı sağlar.

4. İçsel Eleştirmen (Gulyabani)

Negatif iç sesimizi ifade eder.  İçsel eleştirmenimiz bize yapamayacağımızı, yetersiz olduğumuzu söyleyen  ses. Küçük yaşlarda, hata yaptığımız bir zamanda yerleşmiş olabilir.  Değersizlik duygusu yaşatır. Gerçek potansiyelimizi yansıtmayan, bizi  korkutup enerji ve motivasyonumuzu düşüren düşüncelerdir.

Yetersiz olduğumuzu düşünerek bir işe başlamanın bize  maliyeti ne olabilir? Başlar mıyız? Sonunu getirmeye azimle çalışır  mıyız? diye düşünmek varsayımlarımızın etkisinden kurtulmamızı sağlar. Bu sesten ibaret olmadığımızı, bunun bizim içimizdeki küçük bir  parçanın sesi olduğunu düşünmek ve negatif iç sesi olabildiğince  kısarak, bizi motive eden pozitif iç sesi yükseltmek gerekir.

Zihinsel bariyerlerimiz, geleceğe güvenle bakmamızı engeller.  Kendimize inanmamız, geçmişte üstesinden geldiğimiz zorlukları  düşünmemiz ve cesaretimizi toplamamız engellerimizi aşmamızı sağlar.

 

“Ya cesaret edip engellerimizi aşarız,  ya da engellerimizin içinde esaret yaşarız.”

 

No comments yet.

Bir YorumYazın